Naujienos

Telšiuose į pagalbą krizių metu – nevyriausybinės organizacijos

2024 10 14

nuotr. NVO koalicija

Spalio 14 d. Telšių rajono savivaldybėje vyko pirmasis nevyriausybinių organizacijų (NVO) ir savivaldybės atstovų susitikimas, kuriame buvo aptariamos bendradarbiavimo galimybės krizės atveju – stichinių, ekologinių nelaimių, pandemijų, socialinių ar hibridinių krizių ar karo padėties metu.

Diskusijos-mokymai „Pasiruošimas krizėms ir NVO vaidmuo” vyks iš viso šešiose Lietuvos savivaldybėse: Telšiuose, Klaipėdoje, Kėdainiuose, Kupiškyje, Alytuje ir Vilniaus r.  Mokymai yra Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje inicijuoto projekto „NVO pasiruošima spilietiniam atsparumui” dalis.

Projekto partnerių Nacionalinės nevyriausybinių organizacijų koalicijos vadovė Gaja Šavelė džiaugėsi dideliu Telšių NVO aktyvumu ir pabrėžė, jog ištikus krizėms savivaldybės ir valstybės institucijos privalo turėti patikimų partnerių – aktyvių piliečių ir NVO. „ COVID-19 pandemijos metu ir karo Ukrainoje kontekste NVO parodė esą ne tik patikimi partneriai, bet ir esminė jėga teikiant pagalbą žmonėms, organizuojant paramą bei telkiant resursus. Didelės ir mažos NVO sudėtingose situacijose suteikia papildomus pajėgumus, greitą reakciją ir specializuotas ekspertines žinias. Todėl labai svarbu ruoštis galimoms krizėms iš anksto, bendradarbiaujant ir stiprinant partnerystes“, – sakė G. Šavelė.

Susitikimo metu buvo aptarta bendra saugumo situacija, pasidalinta Telšių rajono specifika, o praktinių užsiėmimų metu siekta ne tik įsivertinti NVO pajėgumus, bet ir aiškiai apibrėžti galimą NVO vaidmenį įvairių krizių – nuo stichinių nelaimių iki hibridinių grėsmių – atvejais. Dalyviai diskutavo apie NVO ir savivaldybės bendradarbiavimo modelius bei pasirengimą bendroms veiksmų strategijoms, kad krizės metu būtų užtikrintas greitas ir efektyvus atsakas.

Apvalaus stalo diskusijos metu Telšiuose veikiančios nevyriausybinės organizacijos pasidalino savo galimybėmis prisidėti prie krizių valdymo, žmones su negalia vienijančios organizacijos kėlė klausimus, kaip elgtis įvairių nelaimių atveju, o savivaldybės atstovai – kokios pagalbos reikėtų iš organizacijų bei gyventojų. Po diskusijos praktinėje renginio dalyje organizacijos praktiškai vertino savo pasirengimą ir funkcijas atsitikus krizinei situacijai.

„Nereikia laukti nelaimių, kad pradėtume bendradarbiauti. Visi turime pradėti nuo savęs ir imti dalintis žiniomis, planais ir padėti vieni kitiems“, – po susitikimo mintimis dalinosi Telšių rajono savivaldybės išplėstinės seniūnaičių sąjungos seniūnaitė Valė Beržienė.

Susitikime dalyvavo įvairios Telšių rajone veikiančios socialines paslaugas,  humanitarinę pagalbą teikiančios, negalios ir kitoms pažeidžiamoms visuomenės grupėms atstovaujančios NVO, Telšių rajono savivaldybės administracijos, seniūnijų ir kitų  institucijų atstovai.

Tai pirmasis įvadinis  susitikimas, kurį kitų metų pavasarį palydės stalo pratybos. Jų metu praktiškai simuliuojamas bendradarbiavimas nelaimės atveju.

Už pagalbą organizuojant susitikimą Nacionalinė nevyriausybinių organizacijų koalicija dėkoja Telšių rajono savivaldybės išplėstinei seniūnaičių sueigai.

Parengta pagal Nacionalinės nevyriausybinių organizacijų koalicijos straipsnį.

NAUJIENLAIŠKIS

NAUJIENLAIŠKIS

Gaukite naujienas pirmieji

Success!

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!