Projektas

Pasitikėjimas – Šiaurės šalių auksas

01.03.2019 - 31.12.2019

Šiaurės regionas išsiskiria aukščiausiu socialiniu pasitikėjimu visame pasaulyje. Toks pasitikėjimas yra naudingas ekonomikai, piliečiams ir bendrai visuomenei.

Projekto tikslas

Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje 2018 metais pristatė tyrimą „Pasitikėjimas – Šiaurės šalių auksas“, kurį parengė Šiaurės ministrų tarybos sekretoriato politikos analizės skyrius. Jame aptariamos priežastys, kurios lėmė, kad socialinis pasitikėjimas Šiaurės regione pasiekė tokį aukštą lygį ir kokie veiksniai šiandien tokiam  pasitikėjimui kelia grėsmę.

Pagrindiniai renginiai ir veikla

Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje iniciavo keletą viešų diskusijų socialinio pasitikėjimo tema Vilniuje ir Klaipėdoje.

 

Socialinio pasitikėjimo tema pastaraisiais dešimtmečiais susilaukė itin didelio dėmesio, o Šiaurės regionas yra laikomas pasauliniu lyderiu, kalbant apie socialinį pasitikėjimą tarp gyventojų. Išsami šios srities mokslinė literatūra rodo, kad aukštas socialinio pasitikėjimo lygis, ko gero, yra svarbiausias visuomenės turtas.

Pristatomame tyrime pateikiama keletas faktų, iliustruojančių, kaip Šiaurės regionui pavyko išvystyti tokį aukštą pasitikėjimo lygį. Trumpai tariant, tai yra daugelio ilgalaikių visuomeninių procesų rezultatas, todėl tyrime daug dėmesio skiriama istoriniam visuomeninių organizacijų vaidmeniui Šiaurės šalyse. Sklandžiai veikiančios ir sąžiningos visuomeninės institucijos, korupcijos nebuvimas ir bendri gerovės valstybės aspektai taip pat yra labai svarbūs pasitikėjimo lygiui.