Projektas

Danijos atliekų žymėjimo piktogramų sistema Baltijos šalyse

01.02.2021 - 31.12.2021

Atliekų surinkimo ženklinimas skiriasi ne tik skirtingose šalyse, tam tikrais atvejais ženklinimo skirtumų esama ir tarp tos pačios šalies savivaldybių, o tai kelia painiavą ir turi įtakos atliekų tvarkymo efektyvumui. Dėl šios priežasties Danijos atliekų asociacija, Danijos vietos savivalda ir Danijos aplinkos apsaugos agentūra, bendradarbiaudamos su strateginio projektavimo įmone „Futu“, sukūrė bendrą piktogramų sistemą, kuri bus naudojama atliekų rūšiavimui visoje Danijoje.

Piktogramų sistema šiuo metu diegiama keliose Šiaurės šalyse, o Šiaurės ministrų tarybos biurai Baltijos šalyse siekia išplėsti projektą ir šiapus Baltijos jūros, siekiant mūsų regioną paversti tvariausiu pasaulyje iki 2030 m.

Projekto uždaviniai ir tikslai

Atliekų piktogramų standartizavimas bus naudingas ne tik piliečiams, nes šiems bus lengviau tinkamai rūšiuoti, bet ir gamintojams, nes aiškus ženklinimas supaprastins norimą perduoti žinutę ant pakuočių. Palengvinus piktogramų kūrimą, galima užtikrinti, kad piliečiai ir pramonė ženklinimą suprastų vienodai visame Šiaurės ir Baltijos šalių regione.

Žiedinė ekonomika yra svarbi Europos Sąjungos Žaliojo kurso ašis, o piktogramų projektas yra labai svarbi žiedinės ekonomikos dalis. Šis projektas gali būti proga parodyti geriausią praktiką Europos Sąjungoje ir kitoms šalims, nes Šiaurės ir Baltijos regionas yra vieningo atliekų tvarkymo pavyzdys.

Projekto tinklalapis: https://atliekuzenklinimas.lt/ 

Projekto partneriai

  • Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija
  • VšĮ „Mes darom“