Šiaurės ir Baltijos šalių kultūros mobilumo programa: meno rezidencijų rėmimas

Daugiau apie programą ir finansavimą  Atidaryti

Paraiškos terminas

12.03.2024 15:59 (GMT+3)

Kam

Rezidencijoms ir organizacijoms, dirbančioms su naujų rezidencijų iniciatyvomis meno ir kultūros srityje

Paraiškų teikimo etapai

12.02.2024 - 12.03.2024  15:59

Programa teikia finansavimą Šiaurės ir Baltijos šalių meno rezidencijoms, kad šios galėtų priimti profesionalius menininkus ir kitus kultūros srities darbuotojus iš Šiaurės ir Baltijos šalių.

Rezidencijos turi sugebėti pasiūlyti menininkams tinkamas sąlygas produktyviam darbui, organizuoti susitikimus su kitais menininkais ir skatinti ryšius su rezidencijos vietovės kultūrine ir menine aplinka.

Kas gali teikti paraiškas?

Paraiškas finansavimui gali teikti:

  • Rezidencijų organizacijos;
  • Organizacijos, įstaigos ir grupės, dirbančios su naujų rezidencijų iniciatyvomis meno ir kultūros srityje.

Paraiškoje nurodyta rezidencija turi būti Šiaurės šalyje (Danijoje, Suomijoje, Farerų Salose, Grenlandijoje, Islandijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Alandų Salose) ar Baltijos šalyje (Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje).

Svarbu: individualūs menininkai ir kiti suinteresuotieji subjektai kreiptis dėl finansavimo negali.

Finansavimas

Programa finansuoja šias veiklas:

  • Kelionės, pragyvenimo ir kitas išlaidas, tiesiogiai susijusias su menininku iš kitų Šiaurės ir (arba) Baltijos šalių, kurį priima rezidencija.

Rezidencijos gali vykdyti menininkų atranką pagal savo kriterijus – tai gali būti pavieniai menininkai ar nedidelės grupės. Finansavimas skiriamas visoms meno ir kultūros sritims.

Kiekviena atrinkta meno rezidencija gaus paramą, skirtą padengti išlaidas, susijusias su Šiaurės ar Baltijos šalių menininkų darbo laikotarpiu meno rezidencijoje, tačiau į vieną paraišką turi būti įtraukti ne mažiau kaip du menininkai. Didžiausia paramos suma, kuri gali būti suteikta pagal vieną paraišką, yra 50 tūkst. eurų. Be kelionės, pragyvenimo ir kitų išlaidų, tiesiogiai susijusių su reziduojančiais menininkais, į biudžetą gali būti įtraukta ne daugiau kaip 15 proc. administravimo išlaidų.

Kiekvieno menininko rezidavimo laikotarpis nėra fiksuotas, tačiau programa skatina ilgesnį, maždaug 2–4 mėnesių, darbo laikotarpį. Meno rezidencija vienoje paraiškoje gali kreiptis dėl paramos ne ilgesniam kaip trejų metų laikotarpiui.

Meno rezidencijoms siūloma galimybė dalyvauti susitikime, skirtame pasikeisti patirtimi ir aptarti klausimus, susijusius su rezidencijų plėtra – susitikimai organizuojamai kas antrus metus.

Paraiškų vertinimo kriterijai

  • Meno rezidencija nuolat vykdo meno profesionalų rezidencijos veiklą;
  • Meno rezidencija yra šiuolaikinės meninės ir kultūrinės aplinkos dalis;
  • Meno rezidencija sugeba teikti paramą stipendijas gaunančių rezidentų darbo procesams;
  • Meno rezidencija sugeba dirbti su keletu menininkų tuo pačiu metu ir palaiko dokumentais patvirtintą partnerystę su vietos menine aplinka;
  • Meno rezidencija turi ambicijų užmegzti ryšius su Šiaurės ir Baltijos šalių regionu bei su tarptautiniais profesionalais ir praktikais meno ir kultūros srityje.

Kokios Lietuvoje veikiančios meno rezidencijos yra gavusios programos finansavimą, galite peržiūrėti čia

Programos administravimas

Reikalavimus, sąlygas, paraiškos formą ir atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus (DUK) rasite programą vykdančio Nordic Culture Point (Šiaurės šalių kultūros centro) tinklalapyje.

Daugiau informacijos

Brigita Urmanaitė

Brigita Urmanaitė

Patarėja kultūros ir švietimo klausimais

Lietuvių, anglų, norvegų, estų, rusų

NAUJIENLAIŠKIS

NAUJIENLAIŠKIS

Gaukite naujienas pirmieji

Success!

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!