Šiaurės šalių kultūros ir meno programa

Daugiau apie programą ir finansavimą  Atidaryti

Paraiškos terminas

12.09.2024 15:59 (GMT+3)

Kam

Privatiems asmenims ar jų grupėms, organizacijoms, asociacijoms ir įmonėms, dalyvaujančioms meninėje ir kultūrinėje veikloje

Paraiškų teikimo etapai

05.02.2024 - 05.03.2024  15:59

12.08.2024 - 12.09.2024  15:59

Kultūros ir meno programa finansuoja Šiaurės šalių bendradarbiavimą meno ir kultūros srityje.

Programa teikia finansavimą projektams visose meno ir kultūros srityse, visuose projekto etapuose. Galima kreiptis dėl projektų, kurie investuoja į kultūros ir meno kūrinius bei kūrybinę veiklą, finansavimo bei projektų, kurie išplečia meno ir kultūros sričių žinias, organizavimo ir įgyvendinimo, paramos.

Kas gali teikti paraiškas?

Paraiškas finansavimui gali teikti:

  • Privatūs asmenys ar jų grupės;
  • organizacijos, asociacijos, įstaigos ir įmonės, dalyvaujančios meninėje ir kultūrinėje veikloje, su sąlyga, kad projekto turinys atitinka programos kriterijus.

Pareiškėjai neturi būti Šiaurės šalių gyventojai, aktyviai veikti Šiaurės šalyse ar būti Šiaurės šalių piliečiai, jei projekto Šiaurės šalių dimensijos sąlyga yra tenkinama kitais aspektais.

Finansavimas

Galima kreiptis dėl paramos visuose etapuose – nuo parengiamųjų darbų iki visos apimties projekto įgyvendinimo. Prašoma suma turėtų būti proporcinga projekto mastui, kuo didesnė prašoma suma, tuo didesnė turi būti paties pareiškėjo finansavimo dalis ir parama iš kitų finansavimo institucijų. Bendras finansavimas yra laikomas esmine projekto gyvybingumo dalimi.

Projektams gali būti skiriama:

  • iki 7 tūkst. eurų su visu finansavimu;
  • iki 40 tūkst. eurų su ne mažesniu kaip 30 proc. bendru finansavimu;
  • iki 100 tūkst. eurų su ne mažesniu kaip 50 proc. bendru finansavimu.

Finansavimas natūra gali būti įskaitomas kaip bendras finansavimas, jį sudaro prekės ar paslaugos, vietoje mokėjimo grynaisiais pinigais, pavyzdžiui, savanoriškas darbas. Darbo valandų skaičiavimai turi būti nurodyti paraiškos biudžete, suma turi būti tokia, kad ją būtų galima laikyti pagrįsta projekto įgyvendinimui.

Programa finansuoja šias veiklas:

  • Kūrinių, projektų ir iniciatyvų, apimančių kūrybinį procesą, produkciją;
  • Kūrinių, projektų ir iniciatyvų komunikaciją skirtinguose kontekstuose;
  • Produkciją, kuri sukuria menininkų ir (ar) kultūros operatorių bendravimo su visuomene susitikimų vietą;
  • Veiklą, kai palyginamos ir perduodamos žinios ar patirtis;
  • Naujų darbo metodų meno ir kultūros srityje kūrimą;
  • Kritinio diskurso erdvės kūrimą per diskusijas ir debatus.

Galima kreiptis dėl labai skirtingų tipų projektų, susijusių su kūrybiniu procesu ir (arba) įgūdžių ir žinių plėtra – tai gali būti, pavyzdžiui, meninė produkcija, seminarai ar praktiniai pasitarimai bei kita panaši veikla. Parama gali būti naudojama visoms išlaidoms, tiesiogiai susijusioms su projektu.

Programa neteikia finansavimo šioms veikloms:

  • Esamų kūrinių ar meninės produkcijos turams;
  • Institucijų ar kitos veiklos einamosioms išlaidoms;
  • Daugiamečio projekto pagrindiniam finansavimui, pvz., kasmetinio festivalio einamosioms išlaidoms;
  • Projektams, kurie buvo pradėti prieš priimant sprendimą dėl paramos ir pranešimą pareiškėjui;
  • Veiklai, kuri jau yra baigta;
  • Kūrinių produkcijai, kurioje, be pačių menininkų, aktyviai nedalyvauja kiti partneriai, pvz., solinių pasirodymų ar albumo įrašų;
  • Kino ir TV produkcijai, kompiuterinių žaidimų produkcijai, knygų leidybai ir kt;
  • Projektams, kurie sudaro dalį švietimo ar mokymo kursų;
  • Komercinei veiklai, kuria siekiama sukurti finansinį pelną;
  • Projektams ne meno ir kultūros srityje, pavyzdžiui, sporto renginiams.

Kitų Šiaurės šalių organizacijų parama

Paramos tam pačiam projektui galima kreiptis ir į kitas Šiaurės šalių įstaigas ir organizacijas, pavyzdžiui, Šiaurės šalių kultūros fondą, bet bendra iš Šiaurės šalių paramos institucijų prašoma suma negali viršyti 85 proc. biudžeto.

Paraiškos vertinimo kriterijai

 Projekto bendradarbiavimo dimensija

Projektai vertinami pagal tai, kiek jie skatina keitimąsi patirtimi bei žiniomis tarp projekto dalyvių ir (arba) organizatorių, ar jie prisideda prie mainų ir naujų kontaktų tarp regiono operatorių.

Projekto kokybė

Projektai vertinami pagal tai, kaip gerai jie prisideda prie tolesnės kultūros ir meno plėtros bei kokybės gerinimo. Taip pat bus atsižvelgta, ar projektas yra novatoriškas ir ambicingas žinių plėtros prasme bei į pareiškėjo galimybes priimtinai ir patenkinamai užbaigti projektą. Be to, bus vertinamas tikėtinas projekto rezultatų ilgaamžiškumas po projekto užbaigimo.

Projekto Šiaurės šalių dimensija

Projektai vertinami pagal tai, kiek jie skatina bendradarbiavimą tarp Šiaurės šalių ir (arba) tarp Šiaurės šalių ir kitų pasaulio šalių. Be to, projektai vertinami pagal tai, kaip gerai jie padidina Šiaurės dimensiją kultūriniame Šiaurės šalių gyvenime ir visame pasaulyje, kaip gerai jie prisideda prie geresnio supratimo apie panašumus ir skirtumus tarp Šiaurės šalių bei, kaip padidina Šiaurės šalių menininkų, jų kūrinių žinomumą ir informuotumą apie juos. Jei projektai skatina kalbų supratimą tarp Šiaurės šalių, tai vertinama kaip privalumas.

Kiekviename projekte turi būti dalyvių ne mažiau kaip iš trijų šalių, iš kurių bent dvi turi būti Šiaurės šalys (Danija, Suomija, Islandija, Norvegija ir Švedija, ir (arba) Farerų Salos, Grenlandija ir Alandų Salos). Jos gali būti projekto organizatoriais, projekto dalyviais arba, pavyzdžiui, prisidėti prie Šiaurės temos. Tai minimalus kvalifikacinis reikalavimas, suteikiantis teisę teikti paraišką. Vertinant projektą, Šiaurės dimensiją nulems dalyvių gyvenamoji šalis, o ne jų pilietybė. Tais atvejais, kai Šiaurės šalių dalyvavimas ir (ar) temos bus įtraukti į tarptautinius projektus, Šiaurės šalių dalyvavimas turėtų turėti didelį poveikį projekto turiniui ir turėtų būti aiškiai paaiškintas paraiškoje.

Projekto tvarumas

Šiame kontekste į tvarumą yra žiūrima iš socialinės, ekonominės, kultūrinės ir ekologinės perspektyvos,   pavyzdžiui, projektai vertinami pagal jų poveikį ir svarbą įvairaus tvaraus meninio ir kultūrinio gyvenimo plėtrai Šiaurės šalyse. Projektai taip pat yra vertinami atsižvelgiant į jų indėlį kuriant sanglaudą ir visa apimančio daugialypio meno bei kultūros gyvenimo skatinimą Šiaurės šalyse.

Šiaurės šalių kultūrinio bendradarbiavimo strateginės gairės

Kultūros ir meno programos paraiškų vertinimui įtakos turi šie du dokumentai:

Strateginiai bendradarbiavimo programos prioritetai yra šie:

  • Žaliasis Šiaurės regionas: žalias kultūrinis gyvenimas užtikrina geras gyvenimo galimybes dabarties ir ateities kartoms.
  • Konkurencingas Šiaurės regionas: gyvas meno ir kultūrinis gyvenimas mūsų regione ir už jo ribų prisideda prie žaliojo augimo.
  • Socialiai tvarus Šiaurės regionas: įtraukiantis Šiaurės šalių kultūrinis gyvenimas skatina demokratiją, įvairovę ir kelia gyvenimo kokybę.

Programos finansavimą gavusius kultūros ir meno projektus iš Lietuvos galite peržiūrėti čia

Programos administravimas

Reikalavimus, sąlygas, paraiškos formą ir atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus (DUK) rasite programą vykdančio „Nordic Culture Point“ (Šiaurės šalių kultūros centro) tinklalapyje.

Daugiau informacijos

Brigita Urmanaitė

Brigita Urmanaitė

Patarėja kultūros ir švietimo klausimais

Lietuvių, anglų, norvegų, estų, rusų

NAUJIENLAIŠKIS

NAUJIENLAIŠKIS

Gaukite naujienas pirmieji

Success!

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!