Projektas

Vaikams ir jaunimui – pamatyk, pasėk ir paragauk

01.09.2023 - 31.03.2025

Augalų biologinė įvairovė yra nepaprastai svarbi mūsų gerovei – iškilus pavojui augalijai, kyla naujos rizikos gyvūnijai, žmonių sveikatai, apsirūpinimui maistu ir pragyvenimui. „Vaikams ir jaunimui – pamatyk, pasėk ir paragauk“ yra novatoriškas edukacinis ir kultūrinis projektas, skatinantis puoselėti bioįvairovę ir mokantis tvarios bei sveikos mitybos.

Projektą inicijavo  Šiaurės šalių genetinių išteklių centras „NordGen“ ir Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, įtraukdamas partnerius iš Islandijos, Farerų Salų ir Lietuvos.

Projekto tikslas

Pabrėžti augalų genetinės įvairovės išsaugojimo svarbą ir šviesti jaunąją kartą apie maisto kilmę, augalinio maisto gamybą bei turtingą valgomųjų augalų įvairovę Šiaurės ir Baltijos šalių regione.

Projekto uždaviniai

Sukurti ir išbandyti edukacinį modelį, skirtą mokyti vaikus ir jaunimą apie augalų genetinę įvairovę, tvarią maisto gamybą ir klimato kaitos poveikį žemės ūkiui. Šis modelis apima maisto paveldo, tvarumo ir maisto gamybos  temas, įtraukiant vaikus į augalų auginimo procesą ir ugdant platesnį jų aplinkosauginį sąmoningumą.

Projekto tikslinės grupės

  • Pagrindinė tikslinė grupė yra vaikai ir šeimos iš Lietuvos, Islandijos bei Farerų Salų.
  • Projekte taip pat aktyviai dalyvaus šių šalių švietimo įstaigos, botanikos sodai, aktualių sričių ekspertai bei bendruomenės, taip siekiant užtikrinti išsamų ir įtraukų mokymosi procesą.

Partneriai

  • Šiaurės šalių genetinių išteklių bankas „NordGen“.
  • Lietuvos universitetų Botanikos sodų asociacija, kuri vienija Lietuvos botanikos sodus, arboretumus ir kitas institucijas arba jų padalinius, taip pat privačius asmenis, kaupiančius augalų kolekcijas.
  • Vietiniai partneriai iš Islandijos, Farerų Salų ir Lietuvos.

Pagrindiniai renginiai ir veikla

  • Projekto „Vaikams ir jaunimui – pamatyk, pasėk ir paragauk“ veiklos apima modelio pritaikymą Lietuvai, pilotinę studiją ir edukacinius užsiėmimus, skirtus biologinės įvairovės, tvaraus žemės ūkio ir klimato kaitos temoms.
  • Planuojamos edukacijos mokytojams, bendruomenės kūrimo veiklos ir augalų sodinimas bei priežiūra, siekiant taikyti žinias praktiškai.