Naujienos

Aptarta bendra Šiaurės ir Baltijos šalių dirbtinio intelekto plėtros vizija

2024 09 05

Nuotr. J. G. Heimburger/norden.org

„Esame pačiame skaitmeninės revoliucijos įkarštyje. Šiaurės šalių regione gyvena 28 milijonai gyventojų, o įtraukus Baltijos šalis, šis skaičius padidėja iki 35 milijonų. Drauge esame dešimta pagal dydį ekonomika pasaulyje, todėl turime unikalią galimybę formuoti dirbtinio intelekto ateitį“, – teigia Šiaurės ministrų tarybos generalinė sekretorė Karen Ellemann.

Rugpjūčio 30 d. Šiaurės ir Baltijos šalių ministrai, atsakingi už dirbtinį intelektą ir skaitmenizaciją, susirinko Kopenhagoje, kad kartu su viešojo ir privačiojo sektorių vadovais aptartų dirbtinio intelekto ateitį regione. Šiaurės ministrų tarybos surengtame susitikime buvo pabrėžta tarpvalstybinio ir tarpsektorinio bendradarbiavimo svarba; jame dalyvavo apie 100 dalyvių, įskaitant Danijos, Norvegijos, Suomijos, Alandų Salų, Islandijos, Lietuvos ir Latvijos ministrus, taip pat pirmaujančių įmonių, verslo asociacijų ir akademinių institucijų atstovus.

Karen Ellemann, J. G. Heimburger/norden.org

Bendra vizija 2030

Forumo metu diskutuota apie Šiaurės ir Baltijos regiono dirbtinio intelekto viziją 2030 m. Tai drąsus siekistapti pasauliniu lyderiu plataus masto dirbtinio intelekto diegimo srityje. Vizijoje daugiausia dėmesio skiriama DI panaudojimui didinant verslo konkurencingumą, gerinant viešąsias paslaugas, skatinant mokslo laimėjimus, spartinant žaliąjį perėjimą ir užtikrinant kibernetinį saugumą ir visuomenių demokratinį atsparumą.

„Turime skatinti inovacijas, užtikrinti prieigą prie reikiamų žinių ir sukurti veiksmingą bei tvarią dirbtinio intelekto infrastruktūrą“, – teigė K. Ellemann. „Tai didžiulis iššūkis, bet kartu ir unikali galimybė mūsų regionui tapti pasaulinės dirbtinio intelekto revoliucijos lyderiu.“

Lietuva yra pasirengusi spartesnei dirbtinio intelekto plėtrai

Pernai dirbtinio intelekto technologijas naudojo beveik 5 proc. visų Lietuvos įmonių, tarp jų daugiau nei 21 proc. didelių. Lietuva jau sulaukė ir tarptautinio įvertinimo dirbtinio intelekto srityje: 2023 m. pagal valdžios pasirengimo taikyti dirbtinį intelektą indeksą Lietuva užėmė aukštą 35-ąją vietą iš 193 pasaulio šalių.

„Dirbtinio intelekto technologijų vystymas per ateinantį dešimtmetį paskatins ženklų šalies ekonomikos augimą ir padidins Lietuvos BVP 5 proc. Tad Lietuva turi į tai investuoti. Per pastaruosius dvejus metus šių technologijų produktams kurti ir lietuvių kalbai skaitmeninti jau skyrėme 35 mln. eurų, taigi svarbu nesustoti ir toliau didinti dirbtinio intelekto panaudojimą. Todėl matome galimybių stiprinti bendradarbiavimą su Šiaurės ir Baltijos šalių valstybėmis dirbtinio intelekto srityje, nes tai leistų siekti dar greitesnio progreso“, – sakė forume Kopenhagoje dalyvavusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės komentaras iš forumo Kopenhagoje:

Parengta pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir Šiaurės ministrų tarybos informaciją

Daugiau informacijos

Agnė Buraitytė

Agnė Buraitytė

Patarėja klimato, aplinkosaugos ir skaitmeninimo klausimais

Lietuvių, anglų

NAUJIENLAIŠKIS

NAUJIENLAIŠKIS

Gaukite naujienas pirmieji

Success!

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!