Per visą 40 metų ataskaitos istoriją, tai didžiausias mitybos rekomendacijų atnaujinimas. Dokumentas parengtas remiantis geriausiais turimais moksliniais duomenimis apie maisto vartojimą, sveikatą ir aplinką. Šiaurės šalių mitybos rekomendacijas pagrįstai galima vadinti išsamiausiu pasaulyje moksliniu dokumentu, kaip turėtume tinkamai maitintis planetos ir savo sveikatos labui.
„Ataskaitoje moksliškai pagrindžiama, kad sveika mityba paprastai yra ir tvari. Mūsų maisto vartojimo įpročiai privalo keistis, tačiau šie pokyčiai gali sukurti teigiamas sąveikas tarp sveikatos ir aplinkos”, – sako Šiaurės šalių mitybos rekomendacijų 2023 m. projekto vadovas, Oslo universiteto profesorius Rune Blomhoff.
Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos 2023
Pirmenybė – augalinei mitybai
2023 m. Šiaurės šalių mitybos rekomendacijose nagrinėjama 36 maistinių medžiagų ir 15 maisto produktų grupių poveikis sveikatai. Pirmenybė teikiama augalinei mitybai, kurioje būtų daug daržovių, vaisių, uogų, ankštinių kultūrų, bulvių ir neskaldytų grūdų.
Taip pat rekomenduojama vartoti daug žuvies ir riešutų, saikingai vartoti neriebaus pieno produktų, ribotą raudonos ir baltos mėsos kiekį, kuo mažiau perdirbtos mėsos, alkoholio ir perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra daug riebalų, druskos ir cukraus.
Šiaurės šalių novatoriškos pastangos sveikintinos visame pasaulyje
Pasaulio sveikatos organizacijos generalinis direktorius Tedros Adhanom Ghebreyesus teigia, kad naujasis Šiaurės šalių mitybos rekomendacijų leidimas rodo „stiprų ryšį tarp sveikų žmonių ir sveikos planetos”.
„Sveikinu Šiaurės ministrų tarybą už šį įspūdingą darbą ir įtraukų viešųjų konsultacijų procesą. Pagrindinė rekomendacija, patvirtinanti naujausius mokslinius tyrimus, teigia, jog reikia pereiti prie augalinės mitybos”, – sako p. Ghebreyesus.
„Padėti Šiaurės šalių gyventojams maitintis sveikai ir tvariai”
Šiaurės šalių mitybos rekomendacijas skelbia Šiaurės ministrų taryba, jos yra unikalaus Šiaurės šalių bendradarbiavimo rezultatas. Remiantis rekomendacijomis, kiekviena šalis rengia palankios mitybos gaires savo piliečiams.
„Ataskaita, kurią šiandien turime, padės Šiaurės šalių gyventojams maitintis sveikai ir tvariai. Vadovaujantis rekomendacijomis, rengiamos nacionalinės mitybos gairės, kurios atsispindi mūsų mokyklų, ligoninių ir kitų viešojo sektoriaus įstaigų valgiaraščiuose”, – sako Šiaurės ministrų tarybos generalinė sekretorė Karen Ellemann.
Ataskaita jau tapo diskusijų objektu
Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos – tai ketverių metų ir kelių šimtų Šiaurės šalių ir tarptautinių mokslininkų darbo rezultatas.
Rekomendacijų rengimo metodika atitinka pasaulinius standartus ir geriausias skaidrumo praktikas. Paskelbus kiekvieną ataskaitos skyrių, buvo rengiamos aštuonių savaičių trukmės viešosios konsultacijos.
Dar prieš pasirodant ataskaitai, keliose Šiaurės šalyse vyko plačios diskusijos, be kita ko, dėl rekomendacijos mažinti raudonos mėsos vartojimą, kuri atitinka kitas pasaulines aplinkos ir klimato tyrimų ataskaitas.
Galiausiai pačios šalys, rengdamos nacionalines mitybos gaires, pasirenka, kaip taikyti rekomendacijas, atsižvelgiant į nacionalinius prioritetus ir vietos aplinkybes.
Faktai / Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos 2023, NNR2023
- Palyginti su ankstesniu leidimu, devynių maistinių medžiagų, vitamino E, vitamino B6, folatų, vitamino B12, vitamino C, tiamino, kalcio, cinko ir seleno, rekomenduojama suvartojimo norma arba pamatinės vertės reikšmingai pasikeitė.
- Ankštinės daržovės: rekomenduojama vartoti daugiau ankštinių daržovių, daugiausia dėl aplinkosauginių priežasčių.
- Alkoholis: kadangi negalima nustatyti saugios alkoholio vartojimo ribos, rekomenduojama, kad visi turėtų vengti alkoholio vartojimo. Jei vartojate alkoholį, jo turėtų būti suvartojama nedaug.
- Grūdai: didesnis neskaldytų grūdų vartojimas turi teigiamą poveikį sveikatai ir aplinkai. Rekomenduojama per dieną suvalgyti ne mažiau kaip 90 g. neskaldytų grūdų.
- Daržovės, vaisiai ir uogos: rekomenduojama per dieną suvalgyti 500-800 g. ar daugiau įvairių daržovių, vaisių ir uogų.
- Žuvies: žuvų iš tvariai valdomų žuvų išteklių vartojimas didinamas dėl teigiamo poveikio sveikatai ir aplinkai. Rekomenduojama per savaitę suvartoti nuo 300 iki 450 g., iš kurių bent 200 g. per savaitę turėtų būti riebios žuvies.
- Raudona mėsa: raudonos mėsos suvartojimas sveikatai palankioje mityboje neturėtų viršyti 350 g. per savaitę. Perdirbtos raudonos mėsos kiekis turėtų būti kuo mažesnis. Aplinkosauginiais sumetimais raudonos mėsos turėtų būti suvartojama gerokai mažiau nei 350 g.
- Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos yra mokslinis Šiaurės ir Baltijos šalių nacionalinių mitybos rekomendacijų pagrindas.
- Tarptautinio šalių bendradarbiavimo rezultatas – penki ankstesni Šiaurės šalių mitybos rekomendacijų leidimai, iš kurių pirmasis buvo paskelbtas 1980 m.
- Paskutinę 2012 m. versiją sprendimų priėmėjai, mokslininkai ir studentai visame pasaulyje parsisiuntė daugiau kaip 300 000 kartų.