Naujienos

Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos: kaip maitintis sveikai ir tvariai

2023 08 22

norden.org

2023 m. birželio 20 d. visuomenei pristatytos atnaujintos Šiaurės šalių mitybos rekomendacijos (Nordic Nutrition Recommendations 2023), apimančios ir Baltijos šalis. Pirmą kartą jose pateikiamos ne tik sveikatai, bet ir aplinkai palankios mitybos mokslinės rekomendacijos, skatinančios valgyti daugiau vaisių, daržovių ir žuvies,  o  mėsos produktų vartojimą mažinti.

Šiaurės šalių mitybos rekomendacijas  pagrįstai galima vadinti išsamiausiu pasaulyje moksliniu dokumentu, kaip turėtume tinkamai maitintis planetos ir savo sveikatos labui. Tai ketverių metų ir kelių šimtų Šiaurės šalių ir tarptautinių mokslininkų darbo rezultatas.

Pagrindiniai Šiaurietiškos mitybos rekomendacijų 2023 principai:

  • daug daržovių, vaisių, uogų, ankštinių daržovių, bulvių ir neskaldytų grūdų;
  • gausus žuvies ir riešutų vartojimas;
  • ribotas mėsos ir paukštienos vartojimas;
  • saikingas mažo riebumo pieno produktų vartojimas;
  • minimalus perdirbtos mėsos, alkoholio ir perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra daug riebalų, druskos ir cukraus, vartojimas.

Rekomenduojama didinti vartojimą:

Naudinga aplinkai ir sveikatai Naudinga aplinkai
Neskaldyti grūdai: 90 g. per dieną Bulvės: svarbi įprastos mitybos dalis
Ankštinės daržovės: svarbi kasdienės mitybos dalis
Daržovės, vaisiai ir uogos: 500-800 g. per dieną
Riešutai: 20-30 g. per dieną
Žuvis: 300 – 450 g. per savaitę, iš kurių bent 200 g. turėtų būti riebios žuvies. Žuvį rekomenduojama rinktis  iš tvariai valdomų išteklių.

Rekomenduojama vartoti saikingai:

Naudinga sveikatai Naudinga aplinkai
Pienas ir pieno produktai: 350 – 500 ml. per dieną neriebių pieno produktų Mažinti pieno produktų kiekį kasdienėje mityboje

Rekomenduojama mažinti vartojimą:

Naudinga sveikatai ir aplinkai Naudinga aplinkai
Raudona mėsa:  ne daugiau kaip 350 g. per savaitę. Aplinkosauginiais sumetimais raudonos mėsos turėtų būti suvartojama gerokai mažiau nei 350 g. Rekomenduojama mažinti baltos mėsos (paukštienos) vartojimą
Apdorota mėsa: kiek įmanoma mažiau
Apdorotas maistas, turintis daug riebalų, druskos, cukraus: ribotas vartojimas
Saldumynai: ribotas vartojimas
Alkoholis: nėra saugios vartojimo normos

Šiaurės šalių mitybos rekomendacijas galite rasti: https://pub.norden.org/nord2023-003/

Daugiau informacijos

Agnė Buraitytė

Agnė Buraitytė

Patarėja klimato, aplinkosaugos ir skaitmeninimo klausimais

Lietuvių, anglų

NAUJIENLAIŠKIS

NAUJIENLAIŠKIS

Gaukite naujienas pirmieji

Success!

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!