Naujienos

Trys Lietuvos tyrėjų koordinuojami projektai pateko į NordForsk mokslinių tyrimų projektų dešimtuką

2024 06 25

Dr. Aušros Brazaitytės, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC), koordinuojamas projektas pateko į Šiaurės ministrų tarybos mokslinius tyrimus finansuojančios organizacijos NordForsk atrinktų projektų dešimtuką. Lietuvos mokslo taryba (LMT) šiam projektui per 4 metus finansuoti planuoja skirti 199 039 Eur.

Dr. A. Brazaitytės projekto tikslas — panaudoti ankštinius augalus azoto gamybai ir taip pakeisti įprastas sintetines azoto trąšas į daug tvaresnes. Taip gaminant trąšas būtų mažinamas šiltnamio efektas, sutrumpinta tiekimo grandinė bei skatinama žiedinė ekonomika.

Be jau minėto projekto, finansavimas bus skiriamas ir dar dviems lietuvių pateiktiems projektams. Genovaitės Liobikienės projektas yra susijęs su lyčių integracija į klimato politikos formavimą, instituciniais iššūkiais, trukdančiais įtraukti lyčių aspektus, ir galimomis politikos galimybėmis skatinti įtraukią ir lyčių požiūriu jautrią klimato perėjimą. Siekiant spręsti šiuos klausimus, projektas taiko mišrius metodus: atstovavimo žemėlapio sudarymą, politikos analizę, apklausas ir interviu su elitu.

Katažynos Bogdzevič koordinuojamas transicinės aplinkos teisingumo (EnJUSTICE) tyrimų projektas siekia įtraukti išstumtų / marginalizuotų bendruomenių nuomonę Grenlandijoje, Lietuvoje ir Sápmi į Šiaurės ir Baltijos šalių žaliosios perėjimo strategijos diskusijas. Projektas tiria demokratinio įsitraukimo formas, siekiant subalansuoti netolygų galios pasiskirstymą tarp vietinių ir vietos bendruomenių bei galingų suinteresuotų šalių formuojant pagrindines politikos kryptis, susijusias su iškastinio kuro energijos gamybos atsisakymu regione.

NordForsk „Žaliojo perėjimo“ kvietimui iš viso buvo pateikta 111  paraiškų, iš jų su partneriais iš Lietuvos — 53, kurių daugelis buvo labai aukštos kokybės. Projektų trukmė — 3—4 metai, o juose bus sprendžiami tokie klausimai kaip energijos vartojimo efektyvumas maisto sistemose, siekiant ekologiško perėjimo, klimato ir lyčių perspektyvos, demokratinis įsitraukimas ir piliečių įsitraukimas į ekologinį perėjimą.

Projektuose dalyvauja partneriai iš Danijos, Estijos, Islandijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos, o projektų koordinatoriai yra iš visų šalių, išskyrus Estiją ir Islandiją.

Šiaurės Ministrų tarybos mokslinius tyrimus finansuojanti organizacija NordForsk jungia Danijos, Farerų salų, Grenlandijos, Islandijos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos mokslinius tyrimus ir inovacijas finansuojančias institucijas.

LMT su NordForsk bendradarbiauja nuo 2010 m. LMT finansavo Lietuvos tyrėjų dalyvavimą „gyvųjų“ (inovacijų) laboratorijų tyrimų projektuose ir inovacijų projektuose sveikatos ir gerovės srityse. NordForsk vykdo įvairių mokslo sričių programas, apimančias žalio auginimo, sveikatos ir gerovės, bioekonomikos, akvakultūros ir kitas tematikas.

Parengt pagal NordForsk ir LMT  informaciją

Daugiau informacijos

Brigita Urmanaitė

Brigita Urmanaitė

Patarėja kultūros ir švietimo klausimais

Lietuvių, anglų, norvegų, estų, rusų

NAUJIENLAIŠKIS

NAUJIENLAIŠKIS

Gaukite naujienas pirmieji

Success!

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!